materhorn_ostojic_1920

Matterhorn

© Dimitrije Ostojic

Materhorn je jedan od najviših i za penjanje tehnički najtežih vrhova Alpa. Nalazi se na granici izmedju Italije i Švajcarske i visok je 4478 metara. Zbog svog neverovatnog piramidalnog oblika postao je simbol Alpa i Švajcarske, a njegov oblik možete videti na ambalaži mnogih švajcarskih čokolada…Hiljade ljudi svake godine pokuša da ga popne ili samo dodje da mu se divi. Ukratko – Materhorn je veličanstven i zastrašujući u isto vreme!


O Materhornu sam opširnije pisao u jednoj od predhodnih tema.

Kliknite na fotografije za punu veličinu

Matterhorn © Dimitrije Ostojic 2010

U poslednjih 100 godina više od 500 penjača je poginulo na Matterhonu.

Pogled sa Brajthona na južnu stranu Matterhorna.

Vrh Matterhorna u oblaku i popodnevne oluje su scena koju možete videti gotovo svako popodne na Matterhornu.

U desnom gornjem uglu možete primetiti penjače kako idu ka vrhu.

Hornli greben je najčešća ruta za uspon do vrha. Materhorn je i najlepši upravo kada se posmatra sa švajcarske strane u pravcu severo-istočnog (Hornli) grebena.

Detalj sa uspona Hornli grebenom.

Ovo sam ja, opijen prvim zracima sunca koji se pojavljuju iznad masiva Monte Rose, uslikana od strane Voje – mog partnera iz naveze.

Creative Commons License

This work by Dimitrije Ostojic is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Based on a work at www.dimitrijeostojic.com/blog

2 thoughts on “Matterhorn

  1. Predivno!
    Ja sam stigao samo do onog jezera na sedmoj slici i smrzo se ko nikad u zivotu (zato sto je u dolini iz koje sam krenuo bilo 30ºC a na jezeru oko 2ºC). A smrzne se covek i od pogleda na severnu stranu koja tako zastrasujuce natkriljuje sve ispod sebe. Ali je osecaj stvarno predivan. Pravi pravcati alpi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *