© Dimitrije Ostojic

Supermoon

© Dimitrije Ostojic

klik

“Super Mesec” i Airbus-321.

Ovaj snimak je nastao 6. maja kada je Mesec bio najbliži Zemlji. Iako ovakvi snimci iziskuju mnogo planiranja ovaj je nastao prilično spontano. Te večeri su Facebook preplavile razne fotografije “supermeseca”, pa sam i sam shvatio da je pravo vreme da i ja okinem koji kvadrat.

Te večeri je Mesec bio zaista veliki i sjajan, a i oblaci su polako počeli da se razilaze sa horizonta. Već je bilo kasno pa nisam imao vremena da pobegnem na neko uzvišenje van grada, gde su uslovi sa fotografisanje bolji, već sam stativ i ostatak opreme montirao na terasi mog stana. Posle par test snimaka imao sam dobro eksponiran snimak čistog Meseca. Iako tehnički korektena, takva “prazna” fotografija i nije preterano zanimljiva…Tako mi je došlo na ideju da probam da realizujem moju staru želju – snimak meseca sa siluetom aviona. Odmah mi je bilo jasno da verovatno nema ništa od toga jer je šansa da se poklope putanja aviona i meseca gotovo nikakva, s obzirom da ja stojim na terasi i ne mogu da menjam lokaciju. Ipak sam otišao do kompa i bacio pogled na http://www.flightradar24.com/ . Inače ovaj sajt vam prikazuje položaje civilnih aviona iznad gotovo celog sveta u realnom vremenu! Te večeri je bilo gužve na nebu i veći broj aviona je prolazio iznad područja koje me je zanimalo. I pored toga šansa da se neki poklopi sa Mesecom je bila jako mala.

Više od sat vremena sam sedeo na terasi posmatrajući avione kako prolaze više ili manje pored Meseca. Odprilike kada sam izgubio svaku nadu na horizontu su se pojavila dva aviona koja su po mom proračunu mogla da pređu preko meseca. Na desetak sekundi pre poklapanja mi je bilo jasno da će prvi avion gotovo sigurno preći preko Meseca. Čekao sam ga. Čim sam ugledao svetla koja se približavaju Mesecu, okinuo sam rafal od 5-6 snimaka. Bingo! Imam ga u tri kadra! Avion je iznad Meseca bio manje od sekunde. Čekao sam drugi avion koji je bio 20ak sekundi iza njega, ali on je “zakačio” Mesec samo malim delom levog krila. Uz pomoć http://www.flightradar24.com/ znao sam i o tačno kom avionu se radi. U pitanju je Airbus A321-131 , kompanije ” Onur Air ” sa registracijom TC-ONJ. Inače od opreme sam koristio Canon 7D, objektiv Canon 500mm f4 L IS i monopod.

Te večeri sam proveo još neko vreme gledajući u Mesec, ali kako je vreme prolazilo putanje aviona i meseca su se sve više razilazile, tako da nije bilo šanse da se napravi još koji snimak.

Creative Commons License

This work by Dimitrije Ostojic is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Based on a work at www.dimitrijeostojic.com/blog

One thought on “Supermoon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *