DIMITRIJEO_DSC_6004_EDLR1600P

Sadejstvo 2020: I deo

Vežba na Pešteru, četvrti put za Vojsku Srbije, četvrta reportaža na blogu. Ista lokacija, slično vreme, privremeni vojni poligon na najvećoj visoravni Balkana i ujedno geografskom i prirodnom biseru Srbije. Ove godine je na ovom mestu održana vežba Sadejstvo 2020” gde je za razliku od predhodna tri puta prikazana i veća količina novog naoružanja i opreme. Zvanični podaci kažu da je tokom vežbe angažovano oko 2800 pripadnika Vojske Srbije, više od 150 borbenih i neborbenih vozila, kao i oko 40 vazduhoplova.  Sve u svemu sve novo što smo nabavili ili razvili do početka vežbe tamo se moglo i videti. Po mnogo čemu je ovo bio više „prikaz“ tehnike i sposobnosti VS nego prava (smislena) vojna vežba. Bilo kako bilo „Sadejstvo 2020” je bila odlična prilika da se nova tehnika vidi (i proba) u svom prirodnom okruženju. Uz malo teksta i malo više fotografija probaću da dočaram ono što sam video tokom par dana provedenih na hladnom i vetrovitom Pešteru. Pa da krenemo.

Idemo pravo  u centar. Najviše sam iščekivao da vidim i uslikam  Mi-35M u akciji. Zbog tendencije zabrane fotografisanja svih  aktivnosti ratnog vazduhoplovstva, osim onih ministar-centričnih, došli smo u situaciju da nemamo skoro nijednu pristojnu fotografiju ovog helikoptera u letu. Pomalo apsurdna situacija u kojoj konačno imamo novu tehniku i šta da fotografišemo, i u isto vreme nikada manje dobrog promotivnog i istorijskog materijala. Upravo iz tog razloga sa nestrpljenjem sam iščekivao da konačno uhvatim moćne 35ice i to na prelepoj pozadini Pešterskog krajolika.

[Ako stvarno želite da uživate u fotografijama, batalite dalje čitanje sa mobilnog i pređite na nešto sa velikim ekranom ;)]

DIMITRIJEO_DSC_6660_EDLR1600P

Helikopter Mi-35M iz sastava 714. pohe „Senke” ispaljuje nevođena raketna zrna S-8KOM iz lansera B-8V-20. Iako ovaj helikopter može da nosi sofisticirane protiv-oklopne rakete, iskustvo iz pređašnjih sukoba pokazuje da 35-ica ipak najčešće dejstvuje sa relativno primitivnim nevođenim raketama 80mm.

DIMITRIJEO_DSC_6583_EDLR1600P

Trenutak ispaljivanja protiv-oklopne rakete 9M120 Ataka iz helikoptera Mi-35M broj 35102.

DIMITRIJEO_DSC_7430_EDLR1600P

Ah ne mogu da prežalim što naše 35ice nisu ofarbane u standardnu trobojnu kamuflažnu šemu, poput Mi-17 i H-145. Bili bi bez  dileme među najatraktivnijim Krokodilima po svojoj pojavi.

© dimitrijeostojic.com

Helikopter Mi-35M izbacuje IC mamce tokom dejstva po ciljevima.
Jedini sistem za samo-zaštitu naših Mi-35M od samovođenih IC raketa su IC-mamci. Ostaje nada da se u budućnosti neće štediti na bezbednosti naših posada i da će sistem “President-S” biti nekom prilikom dokupljen i instaliran na naše letelice.

Po ekskluzivnosti, negde u rangu sa 35icama je bio i PVO sistem Pancir S1. Tokom vežbe imali smo priliku da vidimo demonstraciju zauzimanja položaja i dejstva topom po ciljevima na zemlji. Ok, možda nije najrealniji scenario da Pancir dejstvuje po brdu, ali nikako ne može da se ospori da njegovi topovi moćno grme! 

DIMITRIJEO_DSC_6004_EDLR1600P

Trenutak dejstva sistema Pancir S1 topovima 2A72 kalibra 30 mm po ciljevima na zemlji.

DIMITRIJEO_DJI_0213_EDLR1600P

Baterija PVO sistema Pancir S1  Vojske Srbije na položaju.
Nabavkom sistema Pancir S1, Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije je znatno digla svoje odbrambene mogućnosti, a ni tehnološki skok koji donosi jedan moderan PVO sistem nije ništa manje bitan. Kao što sam već pomenuo za neka druga sredstva, jedini problem sa ovom nabavkom je skromna količina, jer jedna baterija svakako ne može da zadovolji potrebe VS. Događaji iz poslednjih godina su pokazali da Pancir nije svemoćan i da je itekako ranjiv, što nikako ne umanjuje njegov potencijal, ali je svakako informacija koja može da pomogne u razbijanju mita o neuništivosti ovog sistema, koji vlada među dobrim delom kvazi-poznavaoca vojske u našoj populacije.

DIMITRIJEO_DJI_0216_EDLR1600P

Ono što možete primetiti na nekim od ovih fotografija su nešto drugačije perspektive. Rat na Nagorno-Karabahu je pokazao da je došlo vreme dronova, pa u skladu sa tim i u mom arsenalu se našlo ovo moćno oružje uz pomoć koga dolazim do novih kadrova :) Po prvi put deo fotografija sam napravio uz pomoć drona (Mavic Air2). Ovo mi je dosta pomoglo da dođem do drugačijih kadrova u odnosu na one koje često viđamo. Naravno na ovako kompleksnim vežbama, gde puno sredstava dejstvuje u isto vreme, letenje je moguće samo u određenim trenucima tokom proba i mora biti jasno koordinisano sa organizatorima vežbe.

DIMITRIJEO_DSC_5920_EDLR1600P

Trenutak lansiranja samovođene rakete 9K32M iz lakog prenosnog PVO sistema Strela-2M.

„Artiljerija je Bog ratovanja”, rekao je Staljin jednom prilikom 1941. godine. Nije se ništa bitno promenilo ni mnogo godina kasnije, pa je tokom vežbe „Sadejstvo 2020”  imala vrlo značajnu ulogu. Artiljerijska priprema je trajala 10-ak minuta i u njoj su učestvovali sistemi Nora B-52 M15, Gvozdika, M-77 Oganj i minobacači 120mm.

Posle dugog perioda stagnacije krenulo se sa modernizacijom artiljerijskih sistema u VS. Bez dileme najvredniji novitet je svakako uvođenje samohodne top-haubice 155 mm B-52 M-15 „Nora”. Vojska Srbije trenutno u svom sastavu ima jednu bateriju (6 oruđa) koja je uvedena u naoružanje tokom 2019. godine, ali je tokom 2020. potpisan i ugovor o nabavci dodatnih oruđa (verovatno dodatna baterija ili dve). Ovo je bez dileme ogroman skok za artiljerijske mogućnosti VS, jer sistem Nora omogućava veliki stepen mobilnosti, preciznosti vatre i uopšte povećava efikasnost dejstva.

DIMITRIJEO_DSC_5211_EDLR1600P

Kolona Nora B-52 M15 prilikom zauzimanja vatrenog položaja, koji se nalazio oko 16km od ciljeva.
Blato ni kraški teren nisu bile prepreke koje su za šasiju Kamaz 6560 8×8  predstavljale problem.

 

 

DIMITRIJEO_CG2A1738_EDLR1600P

Samohodne haubice 122mm 2S1 Gvozdika na Pešteru.

DIMITRIJEO_DJI_0183_EDLR1600P-2

Baterija samohodnih haubica 122mm 2S1 Gvozdika. Među oruđima koja su dejstvovala bilo je i primeraka koji su nedavno modernizovani. Modernizacija Gvozdike obuhvata ugradnju savremenog sistema za upravljanje vatrom, povećenu brzinu gađanja, kao i set manjih modifikacija za lakšu upotrebu vozila poput kamera.

DIMITRIJEO_IMG_0257_EDLR1600P

Novi sistem za upravljanje vatrom omogućio je vremešnoj Gvozdici između ostalog i  dejstvo tehnikom gađanja MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact). Primenom ove tehnike moguće je dejstvo sa više projektila iz jednog oruđa, a da pri tome svi pogode cilj u približno istom trenutku. Na ovaj način se postiže znatno veća vatrena moć i pojedinačnog oruđa i čitave baterije.

DIMITRIJEO_DSC_4393_EDLR1600P

Baterija samohodnih višecevnih lansera raketa  M-77 Oganj ispaljuje rakete 128mm. Ognjevi su standardno bili najefektivniji za vizuelno-zvučni doživljaj, ali to će vam video snimak mnogo bolje dočarati od mojih fotografije.

DIMITRIJEO_CG2A1966_EDLR1600P

Veći deo vojnika na vežbi „Sadejstvo 2020” bio je opremljen novim uniformama i opremom iz programa 1500+”. Što se tiče vizuelnog efekta i same pojave, vojnici VS opremljeni novom opremom ne zaostaju za svojim kolegama iz inostranstva, šta više rekao bih da konačno neko i na nas može da se ugleda. Naravno, o kvalitetu i funkcionalnosti nove uniforme i balističke opreme ne mogu da pričam, jer nikada nisam bio u njoj, ali estetki trenutak je apsolutno „wow“.

DIMITRIJEO_CG2A1984_EDLR1600P

Pripadnik izviđačkih jedinica sa novom modularnom automatskom puškom M-19.
I dok sam potpuno oduševljen opremanjem vojnika VS (pre svega pričam o izviđačkim, specijalnim i jedinicama VP), cirkus oko forsiranja nove modularne automatske puške i novog kalibra 6,5mm jednostavno ne mogu da shvatim. Velika količina resursa i energije se troši na nešto što sa sobom vuče previše rizika i nepoznanica, a sa vrlo upitnim benefitima. Smatram da je previše rizično, nepotrebno i rano uvoditi novi osnovni pešadijski kalibar u VS, i to kalibar koga apsolutno niko u svetu ne koristi masovno.

Još jedno sredstvo koje je nedavno ušlo u naoružanje Vojske Srbije je modernizovana verzija izviđačkog vozila BRDM-2. Vojska Srbije je kao donaciju od Ruske Federacije dobila 30 vozila BRDM-2 MS od kojih je 10 isporučeno tokom 2019. godine.

DIMITRIJEO_DSC_6097_EDLR1600P

BRDM-2MS dejstvuje sa teškim mitraljezom KPVT 14,5mm iz pokreta. Jedno od razlika u odnosu na originalni BRDM-2 je upravo stabilizacija mitraljeza, koja omogućava preciznije dejstvo iz pokreta.

DIMITRIJEO_IMG_0122_EDLR1600P

Počeli smo avijacijom, pa ćemo njome i završiti. Ipak je RViPVO i bio nosilac ove vežbe. Osim helikoptera Mi-35M koji su prvi put javno dejstvovali, bilo je još puno interasantnih, možda i istorijskih trenutaka.

DIMITRIJEO_DSC_6537_EDLR1600P

Dejstvo aviona MiG-29 (9.13) iz sastava 101. lae Vitezovi sa nevođenim raketama S-8.
U sklopu priprema za ovu vežbu, naši Vitezovi su imali priliku da prvi put bojevo dejstvuju sa naoružanjem vazduh-zemlja posle 17 godina (ako se ne varam).

121251621_10157886770368049_6211335145782274307_o

Romantični ples „Vitezova“ koji su pružali lovačku zaštitu tokom dejstva jurišne avijacije.

DIMITRIJEO_DSC_4334_EDLR1600P

Još jedno sasvim obično, ali u stvari neobično dejstvo nevođenim raketama. Na fotografiji avion Orao NJ-22 sa brojem 25530 dejstvuje nevođenim raketnim zrnima 120mm, poznatijim kao Munja. Prva zanimljiva stvar je da jako dugo nije dejstvovano raketama 120mm, sigurno bar 15, a moguće i više godina. Međutim, još zanimljiviji je podatak da je avion na fotografiji u stvari prototip projekta modernizacije Orla. Dakle, modernizovani Orao (ili Orao u fazi modernizacije) dejstvuje bojevim raketama na poligonu. Možda nisu u pitanju nova „pametna” vođena ili samo-vođena sredstva, ali svakako jeste jedan od bitnih datuma za istoriju ovog aviona.

Zamislite samo scene sa aerodroma Lađevci i Batajnica tokom priprema i realizacije vežbe „Sadejstvo 2020”. Pune stajanke letelica, gužva ispred aviona, oružari vrše zadnje provere nakačenih bombi i raketa, piloti se pripremaju za let, poletanja čitavih odeljenja u formaciji…Energija koja isijava iz trenutka, energija koja može da privuče neke nove mlade ljude da se zainteresuju za odvažni poziv borbenog pilota. Takve kadrove nećete videti niti ovde, niti bilo gde. Komanda RViPVO je odlučila da strogo zabrani medijsko praćenje i svaki vid dokumentovanja ove vežbe sa aerodroma. Savršen primer katastrofalnog PR-a. Rod koji je bio nosilac ove vežbe, u trenutcima kada sam konstatuje da je odziv mladih ljudi za poziv pilota zabrinjavajuće nizak, odlučuje da zabrani fotografisanje najintersantnijih i najfotogeničnijih trenutaka, i time sebi uskrati dobru priliku za promociju. Gospodo, nećete privući mlade ljude tako što svaki drugi dan organizujete fotografisanje ministara, to sem samih ministara i vas, nikog drugog ne zanima.

DIMITRIJEO_DSC_5577_EDLR1600P

Matore osmice (Mil Mi-8 / HT-40 ) i dalje vredno rade svoj posao čekajući penziju i dalje podmlađivanje flote.
Od svih silnih kupovina u poslednjih nekoliko godina, nabavka pet modernih  helikoptera Mi-17V5  je verovatno najbolja investicija. Iskreno se nadam da će se nastaviti sa nabavkom ovih provereno dobrih mašina, jer je Vojsci Srbije potrebno znatno više od pet helikoptera ove klase.

DIMITRIJEO_DSC_7391_EDLR1600P

Iznad poligona Pešter, dva helikoptera Mi-17V5 dejstvovala su nevođenim raketama S-8KOM 80mm, dok je treći izvršio desant DUBP (Daljinski Upravljane Besposadne Platforme) „MaliMiloš” i dela specijalnih snaga. Upotrebna vrednost i univerzalnost ovih helikoptera je bez premca.

DIMITRIJEO_DSC_4928_EDLR1600P

Helikopter Airbus H-145M iz sastava 119. mešovita helikopterske eskadrile „Zmajevi”, 98. vazduhoplovne brigade bazirane na aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu.

DIMITRIJEO_DSC_4789_EDLR1600P

Helikopterski desant pripadnika bataljona za specijalne operacija „Grifoni” iz sastava 72. brigade za specijalne operacije.

DIMITRIJEO_DSC_5502_EDLR1600P

Helikopter SA-341 Gazela, iz sastava 890. mešovite helikopterske eskadrile „Pegazi”,  tokom dovoženja komandnog kadra ili VIP lica na Peštersku visoravan.

DIOS_DSC_6868_EDLR1600P

Kraljevačke Gazele, tj. Senke su apsolutno „ukrale”  šou glavnim zvezdama. Pojavile su se niotkuda, zalebdele i sa već prevaziđenim protiv-oklopnim raketama Maljutka nepogrešivo raznele sve svoje ciljeve. 

Vežba „Sadejstvo 2020” završena je demo skokom zastavnika prve klase Radmile Đurić i zastavnika Milana Svetozarevića, pripadnika 63. padobranske brigade.

Došli smo do 50+ fotografija, moram da stanem, ovo je maksimum za jednu temu. Ako se pitate gde su Lazari, Miloši, Pasarsi, tenkovi i ostala tehnika koja je imala značajnu ulogu tokom  Sadejstva 2020”, nemojte da brinete, sledi uskoro drugi deo ove teme koji će biti posvećen upravo pomenutim sredstvima, koja zaslužuju posebnu pažnju!

 

Tekst i fotografije Dimitrije Ostojić © 2020

 

13 thoughts on “Sadejstvo 2020: I deo

  1. Zašto tako mislite Nikola? Zato što sam kao neko ko je u medijima radio dugi niz godina i kome je i tematika vojske i PR-a bliska, kritikovao sistem da loše radi na promocije VS? Moja kritika je najdobronamernija i za cilj ima promene stvari na bolje. Iskreno mi je žao što ste pored 50 zanimljivih fotografija našli da komentarišete nekoliko redova teksta. U svakom slučaju želim vam da gledate i čitate ono što vam prija, a nikako što vam se ne dopada ;) Veliki pozdrav, Dimitrije

 1. Mislim da ima umova u ministarstvu koji bi shvatili pozitivne strane „zdrave“ saradnje sa medijima. Samo treba dopreti do njih. Dosta toga loseg ide i na dusu medijima, tako da je za to potebno vece angazovanje sa obe strane. Ima to veze i sa otvaranjem ruske kancelarije za vojno-tehnicku saradnju. I meni je ostao zal za maskirnem semom na 35-cama. Ona nemacka na H145 je po meni najlepsa.

 2. Pa da nije bilo Vuline ne bi imali o cemu pisati . Zalosno , ali tacno.
  Treba coveku odati priznabje , voleli ga ili ne! Ako nista vas je portal napravio zanimljivim.
  Srpski portal , Srbi citaju o modernizaciji i nabavci novih sredstava za VS.
  Inace bi ste pisali o Rumunima , bugarima ( malo slovo), Hrvatima ……a koga to interesuje ????

  1. Dragi Aleksa,
   Prvo da vas ispravim, ovo nije portal, ovde nema vesti niti drugog sadržaja, ovo je foto blog. Foto blog bekog ko prati i fotografiše Vojsku Srbije zadnjih 15+ godina.
   Postojao je i pre bivšeg ministra, i imao je materijal koji da prezentuje. Možda ste vi zaboravili, ali Vojska Srbije postoji mnogo duže od vašeg političkog idola.
   Nije mi najjasnije gde ste u mojim redovima pročitali bilo koju kritiku na račun prošlog ministra, ali verujem da vam je zasmetala moja kritika lošeg PR-a koji ima loše posledice. Na žalost to je tako, i to vam kaže neko ko je u ovim vodama jako dugo. O bivšem ministru Vulinu bih mogao da van napišem 3 strane teksta o dobrim i lošim stranama, ali to neću uraditi jer se u svojim temama ne bavim politikom, osim ako baš ne utiču negativno na sistem odbrane. Ako se vratite unazad i pregledate sve teme sa vojnom tematikom videćete da manje-više ima blagih kritika rada svih ministra od 2007 pa na ovamo.
   Za ostale zemlje ne znam šta da vam kažem, ja jako volim da čitam i gledam fotografije oružanih sanga iz sustava, i smatram da svako normalan koga zanimaju vojne teme takođe isto radi. Svakako, vi imate pravo da čitate i gledate, šta god želite. Veliki pozdtav, Dimitrije

   1. Vama svaka cast Dimitrije i samo nastavite,pozitivna i konstruktivna kritika je uvek na mestu,i uvek je dobrodosla.Slike su sjajne kao i uvek najbolje,sto je i najbitnije.Samo nastavite i nemojte se baviti politikom,kao i do sad,to je prava stvar,da ne zastranite kao neki ,portali slicne tamatike,koji su postali politicko glasilo…Veliki pozdrav i hvala na trudu i za ovako divne fotografije,ZIVELA SRBIJE I VOJSKA SRBIJE! Veliki pozdrav Dimitrije i svaka cast samo nastavite !

 3. Fotografije su savrsene, tekst je odlican i svaka rec na svom mestu. Kritika i pohvala mogu da vode samo u dobrom pravcu !
  PS nemojte da padnete u iskusenje kao sto je TS sa nestrucnim pisanjem i ubacivanjem dnevno politickih tema unistio jako lep sajt!
  Ocekujemo jos tekstova…….Pozz

  1. Generalno ne, jer postavljanjem fotografije na wikipediju ona ide u javni domen, što znači da svako može sa njom bilo šta da radi bez konsultacije autora. Međutim, ako smatraš da na wikipediji fali neka fotografija koja ilustruje neke od novih sistema, piši mi na foto@dimitrijeostojic.com i probacu da izdvojim neku fotku za wikipediju kako bi sto bolje svetu predstavili nasu vojsku.

 4. Dimitrije, kao i uvek fantasticne fotografije i britki, surovo realni i dobronamerni tekst ispod njih. Samo onaj ko iskreno voli nesto, moze to nesto i konstruktivno kritikovati. Samo nastavi tako!

 5. Poštovani Dimitrije,
  pratim vaše fotografije i zaista su vrhunske. Interesuje me kada ćete objaviti i drugi deo fotografija sa vežbe Sadejstvo 2020. Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *