MiG-29 18101 color profile by Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com

Fulcrum profile

 

Fulcrum by Dimitrije Ostojic

Realistični kolor crteži projekcija aviona, poznatiji kao “profili“, su sastavni deo svake ozbiljnije publikacije sa vazduhoplovnom tematikom. Sa ovim fantastičnim crtežima susreo sam se još kao klinac, prvo kroz časopise Aerosvet i Aeroplan, a onda i kroz razne druge publikacije. Kao neko ko crta avione bukvalno od ka zna sebe normalno da sam bio oduševljen ovim radovima, i da sam želeo da i ja jednog dana budem u stanju nešto tako lepo da nacrtam.

Ranih 90-ih je bilo dosta domaće literature bogate kvalitetnim tekstovima, crtežima i kolor profilima. Svi malo starije se sigurno sećaju AERO magazina (onog starog ’90-’91) i fantastičnih kolor profila i crteža Danijela Frke i Ognjena Petrovića. Isti ti crteži se i posle četvrt veka vrte po internet forumima…

Elem, oduševljen svim tim radovima i sam počeo, ili bolje pokušao da crtam profile. Ovde pričamo o ’90-im, kada su se profili još crtali četkom i eventualno prskalicom (air brush). Bilo je tu lepih pokušaja, od kojih sam neke uspeo i da sačuvam, ali ništa što je kvalitativno bilo na nivou pomenutih radova kojima sam se iskreno divio. Onda je došla digitalna era i sve se promenilo. Crtanje profila u nekom od grafičkih editora je znatno olakšalo i ubrzalo stvari. Oduševljen novim tehnologijama, početkom novog milenijuma sam se ubrzo vratio svom hobiju i od tad s vremena na vreme nacrtam po neki avion, koliko mi vreme to dozvoljava.

I dođosmo do sadašnjosti i mog najnovijeg rada – profila aviona Mig-29 Fulcrum, ali pre nego što nastavim moram opet da se na kratko vratim u prošlost…

Pre nekoliko godina, na molbu pilota Miga 29 majora Dejana Bede,  počeo sam da crtam profil za potrebe 101. lovačke eskadrile “Vitezovi”, jedine naše jedinice koja leti na ovom tipu aviona. Inače za one manje upućene, u svetu postoji česta praksa da jedinice imaju ovakve crteže sa kratkim tekstom (istorijatom jedinice i/ili vazduhoplova) i obeležjima, koje  odštampane predstavlju čest poklon (drugim eskadrilama, pilotima, prijateljima)… Ovo se često u žargonu zove “squadron print”.  Ideja je upravo bila da se za “Viztezove” odradi jedan kvalitetan “squadron print” dostojan njihove istorije!

MiG-29 Fulcrum 18101 - photo: Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com

MiG-29 sa evidencijskim brojem 18101, aerodrom Batajnica – februar 2009.

Nastanak profila nije vezan samo za crtanje. Najbitniji deo procesa je sakupljanje dobrih fotografija i crteže koji će poslužiti kao reference za sam profil. Ideja je ipak da to bude realistični prikaz neke letelice, pa što je stepen detalja i autentičnosti veći to se profil smatra boljim. Siguran sam da sam više vremena proveo analizirajući fotografije nego u samom procesu crtanja. Elem, posle puno sati crtanja prfil moćnog MiGa je bio gotov:

MiG-29 Fulcrum 18101 - color profile by Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com

 

 

 

Ubrzo je  odštampan prvi primerak profila i uručen kao poklon ruskoj akro grupi “Striži”, prilikom njihovog gostovanja povodom nastupa na vojnoj paradi.

DSC_0581ed1200

Piloti akro grupe “Striži” sa  profilom koga su dobili kao poklon od “Vitezova”. Foto: АГВП Стрижи

MiG-29 18101 color profile by Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.comIzgled finalne verzije crteža i pripreme za štampu na srpskom jeziku. 

Iako je inicijalna ideja bila uraditi crteže naših MiGova, posle dosta sati provedinih radeći 18101 prijala mi je promena. Po planu je trebao da sledi 18108, pa onda SRJ i SFRJ crteži. Ipak odluka je pala da za promenu odradim nekog stranca. Posle malo mozganja odlučio sam da to budu mađarski Fulcrumi.

MiG-29 no21 Fulcrum Hungary Air Force - photo: Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com

MiG-29 9.12   59th Tactical Fighter Wing – Hungary  Air Force, Kecskemet /  59 Repülöbazis Air Base 2010

Mađarska je  od 2003. pa do povlačenja migova iz upotrebe koristila vrlo lepu šemu bojenja i označavanja. Inspirisana bojama i izgledom Gripena, nova low-vis šema je dala neki potpuno novi šmek ovom prelepom avionu. Pošto je veći deo posla već bio obavljen, za mađara mi je trebalo dosta manje vremena, mada kao i naši migovi nakon remonta, i mađari su imali neke sitne izmene koje je trebalo uočiti i preneti na crtež…

MiG-29 Fulcrum no 21 59th Tactical Fighter Wing - Hungary  Air Force - photo: Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com

MiG-29 Fulcrum 9.12  no 21

2. Repülőszázad “DONGÓ” /  MH 59. ” Szentgyörgyi Dezső” Harcászati Repülőbázis / Magyar Légierő

Nisam mogao da odolim a da ne uradim još jednog mađarskog MiGa, ali ovog puta u specijalnoj šemi bojenja povodom proslave 70 godina njihovog vojnog vazduhoplovstva. Zbog puno detalja, ovaj profil mi je uzeo nešto više vremena, ali vredelo je…

MiG-29 Fulcrum no 21 59th Tactical Fighter Wing - Hungary  Air Force - photo: Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com MiG-29 Fulcrum 9.12  no 11

 2. Repülőszázad “DONGÓ” /  MH 59. ” Szentgyörgyi Dezső” Harcászati Repülőbázis / Magyar Légierő – Kecskemet Air Base 2008

MiG-29 Fulcrum no 21 59th Tactical Fighter Wing - Hungary  Air Force - photo: Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.comMiG-29 Fulcrum broj 11 mađarskog RV snimljen 2008. tokomm aeromitinga “Kecskemet 2008”

Profil koji sledi nema nikakve veze sa stvarnošću. U pitanju je fikcionalni  MiG-29 Vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije. Crtež je inspirisan bojenjem i označavanjem legendarnog predratnog jugoslovenskog lovca IK-3.

MiG-29 by Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com

Najviše vremena uvek oduzmu detalji. S obzirom da se na ovako umanjenim fajlovima (kakvi su na blogu) ne vide detalji, evo nekih kako bi bolje videli o čemu se radi:

MiG-29 no21 Fulcrum Hungary Air Force - photo: Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com

Detalji prednjeg dela mađarskog aviona MiG-29 sa evidencijskim brojem 11. Ono što razlikuje ovaj MiG-29 od većine drugih je specifična GPS antena koja se nalazi odmah iza katapultnog sedišta K-36.

R-27R and APU-470 profile by Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com Raketa R-27R1 i nosač APU-470. Ne možete da verujete koliko je fotografija potrebno da bi se nešto ovako (relativno)prosto nacrtalo.

R-60MK on APU-60 by Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com Raketa R-60MK na nosaču APU-60

by Dimitrije Ostojic / www.dimitrijeostojic.com Pilot Vojske Srbije. Puno uloženog truda za nešto što će se jedva videti na printu. Ali nema veze, obožavam detalje :)

Ovo nije sve, planiram da uradim čitavu  seriju profila 29-ke , pre svega:

  • 18108 – Jugoslovensko Ratno Vazduhoplovstvo 1989.
  • 18109 – JRViPVO VJ 1999.
  • 18106 – Jugoslovensko Ratno Vazduhoplovstvo 1991/2
  • 9.12 Sovjetskog RV 1986/7
  • 18108 – RViPVO VS 2015

 

Inače, većinu ovih profila može da se kupi preko sajta http://www.aviationgraphic.com/, a i ubuduće ću većinu radova postavljati tamo.

mig-29-fulcrum-11-magyar-legier-70-years-do-03p mig-29-fulcrum-101lae-vitezovi-serbia-do-01sp01

Ako neko bude želeo da mu neki od ovih profila krasi zid sobe ili kancelarije, može ih u štampanom obliku naručiti putem sajta www.aviationgraphics.com.  Ovaj sajt se bavi prodajom visoko kvalitetnih raznih crteža, profila i rendera  vezanih za vojsku i avijaciju. U svojoj bazi imaju neverovatnu cifru od preko 3000 radova. Sve moje radove možete pogledati putem linka: http://www.aviationgraphic.com/74_dimitrije-ostojic .

Nekom drugom prilikom napisaću nešto više o samoj tehnici izrade profila. Za sada  da pomenem samo da je crtano u Photoshopu koriščenjem miša. Ako prodam neki profil možda i kupim neku fency tablu za crtanje, to će svakako ubrzati proces :)

photos, text and art works copyright © Dimitrije Ostojić 2015

Creative Commons License

This work by Dimitrije Ostojic is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Based on a work at www.dimitrijeostojic.com/blog

2 thoughts on “Fulcrum profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *